Profiler i spelbranschen 4 – Lennart Käll

Det har nu gått en tid sedan Lennart Käll tog över vd-posten på Svenska Spel. Med anledning härav har jag bett Lennart svara på några frågor.

Foto: Svenska Spel

Hur känns det så här efter ett par månader på VD-posten?
Det känns mycket bra, det har varit ett intensivt och händelserikt första halvår. Jag kan konstatera att vi har bästa tänkbara grundförutsättningar för framtiden genom stolta engagerade och kompetenta medarbetare, ett av Sveriges starkaste varumärken och flera lika starka produktvarumärken samt inte minst att kunderna verkligen gillar det vi gör vilket syns i alla imagemätningar.

Vad har förvånat dig mest i jobbet?
Att det tillåts att oreglerade och illegala aktörer kan marknadsföra, sälja och verka på marknaden utan att ansvariga gör något. Det saknas tydliga sanktionsmöjligheter för tillsynsmyndigheten för att beivra detta. Vi har en reglering som inte följs av alla aktörer. Det är oerhört förvånande att detta kan pågå utan åtgärd. Det finns mig veterligen ingen annan bransch där detta skulle vara möjligt.

Vilken utmaning är störst i din roll som VD?
Finns flera och för att nämna några är en att vända den negativa trenden för Svenska Spel, vi tappar marknadsandelar. Vi måste ha höga marknadsandelar inom alla våra spel och kanaler för att kunna ge bra spelansvarsåtgärder för våra kunder. För att ta marknadsandelar måste vi vässa oss inom kunderbjudandet och där vi möter kunderna, dvs. såväl hos ombud som digitalt.  Det andra är just att skapa nästa generations spelansvarsverktyg, vilket är extremt viktigt nu med kraftigt ökande digitala spel.

Hur tror du att spelmarknaden i Sverige kommer att se ut om 5 år?
Att det är som vår vision, dvs. att spel ska vara till glädje för alla. Vi har flera nya spännande spel, den digitala plattformen har ökat, det fysiska mötet via ombud är fortsatt störst hos våra kunder, men är mer integrerat med den digitala. Vi har en reglerad spelmarknad som fungerar för alla de som verkar där och en tillsynsmyndighet som beviljar alla speltillstånd och har ett tydligt mandat gällande sanktionsåtgärder. Vidare att de som får problem med sitt spelande omfattas av socialtjänstlagen så alla får lika möjligheter till vård oavsett var man bor i landet.

Om du fick förändra en enda sak på marknaden vad skulle då det vara?
Att vi får en reglering som fungerar för alla aktörer.

Har du något favoritspel?
Flera t.ex. köper Triss, skrapar själv eller ger bort, spelar flerveckorslotto och ibland odds för att förstärka tittarupplevelsen.

Har hört att du gillar att köra motorcykel och då det ädlaste märket av alla, Triumph. Vad är det som får dig att åka hoj?
Det blir några svar på F – Frihet, Farten, Frisk luft och ett Fantastiskt ljud!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Profiler i spelbranschen 4 – Lennart Käll

 1. Ulf skriver:

  Den som jämställer oreglerat spel med illegalt spel använder ojusta kort.

  Jag tror inte för ett ögonblick, att Lennart Käll har någon sådan intention. Det verkar tvärtom att vara en både hygglig och kompetent person, som ska ro det svenska spelmonopolet framåt.

  Lotterilagen förbjuder inte att personer i Sverige deltar i utländskt spel. Därmed finns utrymme för spelaktörer (utan att vara reglerade i svensk lotterilag) att verka mot bl.a. Sverige. Detta förhållande är ett ständigt rött skynke för statliga spelmonopolister, men inte illegalt.

  Dessutom medger lotterilagen att vissa lotterier får bedrivas utan tillstånd av aktörer, som inte är reglerade med tillstånd. Varför är det förvånande; att ansvariga inte agerar, mot verksamhet som inte är förbjuden, eller rent av uttryckligen tillåten, i svensk lotterilag?

  Lennart Käll bör inte klandras, för sådant som inträffat före hans tid. Likväl är det ett faktum att AB Svenska Spel själva bevisat, att en s.k. reglerad aktör inte är någon garanti, för att aktören följer gällande reglering.

  SOU 2006:64 (Internationella kasinon i Sverige) rekommenderas som nattlektyr.

  AB Svenska Spel ”tyckte inte som LI” och vägrade följa sådan reglering, som enligt beslut från LI skulle efterlevas. Ärendet gick så långt, att regeringen i ett regeringsbeslut meddelade:

  ”[…] om Lotteriinspektionen och AB Svenska Spel har olika uppfattningar om hur de lagbestämmelser och villkor som styr verksamheten skall tolkas och tillämpas , så är det tillsynsmyndighetens uppfattning som har företräde.”

  Jag kan i sak ha förståelse, för att AB Svenska Spel tyckt annat än LI. AB Svenska Spel består av hyggligt folk och det finns ingen som helst anledning att anklaga företaget (hur illa man än tycker om monopol) för ohederlighet. Dessutom kan faktiskt LI ibland besluta mindre bra.

  Jag har god koll på vad som har sagts i spelfrågor, under årens lopp. Det har varken förr eller senare inträffat, att spelaktör (reglerad eller oreglerad) behövt erinras av regeringen: om att tillsynsmyndighetens uppfattning äger företräde, när det gäller att tolka ett villkor.

  Tänk vad det varit bra, om det funnits fler möjliga spelanordnare, när AB Svenska Spel vägrade att följa LI:s beslut. I sådant fall hade LI med framgång kunnat förorda återkallande av tillstånd, till förmån för en anordnare som följt LI:s beslut. För det är väl inte så att AB Svenska Spel (förutom spelmonopol) även innehar monopol, på att få avstå från att följa reglering?

  Jag hoppas att Lennart Käll är beredd att verka för att spel i Sverige får bedrivas på lika villkor av aktörer, som följer reglering. Lycka till! och hjärtligt välkommen till en ständigt intressant spelmarknad, där inte bara ny teknik utan framför allt förmåga att hantera teknik avgör.

 2. Ping: Pokerns innelista: Är miljardsvensken ens en miljonsvensk? hos Poker Poker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s